Over (wild)plukken van eetbaar groen

Wist je dat je overal om je heen eetbare planten kunt vinden? Als je om je heen kijk wanneer je naar je auto loopt, het station fietst, je hond uit laat of boodschappen doet. Waar je ook kijkt, er is overal wel wat eetbaars te vinden. Je moet natuurlijk wel weten wat eetbaar is.

Veel planten worden afgedaan als onkruid. Zevenblad is bijvoorbeeld een hardnekkig in tuinen. Eenmaal binnen je tuinhekken kun je er maar moeilijk van af komen. En er van afkomen, dat wordt je ingepraat. En als je nu eens bedenkt dat je voor elke zak spinazie die je bij de supermarkt of de groenteboer koopt, je net zo goed een mandje zevenblad uit je tuin kunt plukken, dan besef je in eens dat je je eigen groenteboer bent. Koolzaad komt op braakliggende stukken grond voor en geeft een heerlijke peperige smaak aan je soep. En de brandnetel bij het bos is zeer geschikt als thee of pesto.

In de korte wandeling van mijn huis naar de school van mijn zoon kom ik paardebloem, duizendblad, rozenbottel, vlier, brandnetel tegen. Meer dan genoeg voor thee, tinctuur, soep en siroop. En dan tel ik natuurlijk niet eens mijn eigen eetbare tuin mee. En ik geef ruimschoots toe: Ik ben een luie tuinierder, dus zo heb ik ook mijn tuin ingericht. Ik heb vooral vaste planten en pluk het liefst van wat ik tegen kom en waar ik zin in heb.  In de voortuin staan vooral mijn keukenkruiden. Verse tijm, rozemarijn, curry, St. janskruid, calendula, lavendel, papaver. Zo fijn als ik een recept heb en de verse kruiden niet in een plastic bakje of een grote bos hoef te kopen, maar gewoon met mijn schaartje de tuin in kan lopen. Dat mag mijn zoon ook. In de achtertuin heb ik vooral bessen en eetbare bloemen. Ik geniet er van dat hij weet wat hij kan eten en ik glimlach bij de herinnering dat de kindjes uit de buurt ook aardbeien kwamen snoepen.

Binnenkort kun je bij mij gratis eetbare notenbomen komen afhalen en of 30 juni geef ik vanuit Bindi een wandeling over eetbaar groen in Amersfoort. Meer info volgt nog.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: