Herstel in een helende tuin

De natuur blijkt een geweldige plek te zijn om tot rust te komen, te herstellen van een stressvolle leefstijl / periode in je leven en arbeidsritme op te bouwen om weer een nieuwe stap te kunnen maken.

In een tijd waar stress en burn out bekende begrippen zijn, waar 25 procent van de bevolking last heeft van hieraan gerelateerde klachten, staan veel zieken er alleen voor. Bij de huisarts is het bijna onmogelijk om een verwijzing naar een psycholoog of psychotherapeut te krijgen. Menig hulpvrager wordt afgescheept met een POH-er, zelfhulpboeken of een cursus bij een welzijnscentrum. De oorzaak van de burn out wordt amper serieus genomen. Ziektekostenverzekeraars vergoeden amper zorg hiervoor. Maar juist deze groep, die van van de een op de andere dag zo kwetsbaar is en amper in staat is voor zichzelf te zorgen, wordt van alle kanten geduwd om maar zo snel mogelijk weer in het arbeidsproces deel te nemen. Want het herstel is in de eerste weken de beste graadmeter voor het verdere verloop. En na twee weken thuis schijn je fysiek hersteld te zijn van vermoeidheid, dus HUP HUP aan de slag. Hoe, weten ze vaak niet. Want wat is het een lastige klus om op de plek waar je uitgevallen bent te beginnen. En werkgevers weten zich ook vaak geen raad. Casemanagers worden ingezet om zieke medewerkers onder druk te zetten en de klachten blijven bestaan zo niet verergerd. En omdat zieke medewerkers deze druk niet aan kunnen, zien ze vaak af van de zorg van de werkgever waar ze recht op hebben. Om ook van deze stressvolle situatie weg te kunnen gaan, ondertekenen deze zieke medewerkers vaak een vaststellingsovereenkomst.

Kan het ook ander? Jazeker! Er is een wetenschappelijk onderbouwd programma, waar mensen die als gevolg van stress of burn-out ziek thuis zitten, aan deel kunnen nemen. In een helende tuin kunnen zieke medewerkers op eigen tempo (steppen care) werken aan herstel. Onderdeel van het programma is groepstherapie, individuele sessies, individuele en gezamenlijke tuinwerkzaamheden en opdrachten. Op dit moment zijn er initiatieven om een helende tuin in Amersfoort vorm te geven. In de vooronderzoek hiervoor worden er pilot deelnemers gezocht voor het programma. Mocht je daarvoor belangstelling hebben of medewerkers hebben die hiervoor wellicht in aanmerking komen, neem dan vrijblijvend contact op.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: